Mmmmmm..... Frukost!!!!



Chokladtårta, fin
Bild lånad från alltommat.se

Finns det något godare än att ta en stor tugga eller två utav sin favorit choklad direkt på morgonen innan man får i sig nyttigheter som typ en ordentlig frukost? Nej!!! Och magen blir lika glad utav choklad och mina lovehandels/volanger/bilringar/badringar blir större och större för var dag.
Nåväl, visst ska man unna sig det lilla goda här i livet utan att få dåligt samvete. Om man har i bakhuvudet att man försöker att göra sig av med lika mycket energi som man stoppar i sig så borde man kunna ha en liten smakbit eller två utav en smarrig chokladkaka som denna.

 

Ett recept från Allt om mat

2 tårtor Ingredienser

Mandelbotten:

150 g mörk choklad, 70%
200 g mandelmassa
4 st äggulor
4 st äggvitor
1 dl strösocker
3 msk kakao

Mockatryffel:

800 g mörk choklad, 70%
4 dl vispgrädde
4 dl lätt crème fraiche
0,5 dl strösocker
2 dl kaffe, varmt och starkt
4 msk konjak
50 g smör, rumsvarmt

Garnering:

200 g mörk choklad

Tillagning

Detta är en mycket tät och god chokladtårta som räcker till många. Jag räknar med att 2 tårtor räcker till 30 gäster. Tårtan kan frysas om det skulle bli en bit över. Receptet är gjort för 2 tårtor men kan naturligtvis halveras.
1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm.
3. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum.
4. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget.
5. Fördela smeten i formarna och grädda båda samtidigt i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut och låt bottnarna svalna.
6. Mockatryffel: Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen. Tillsätt kaffe och konjak och rör till en jämn smet.
7. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i. Fördela tryffeln över bottnarna i formarna och ställ dem kallt till serveringen.
8. Garnering: Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Bred ut chokladen tunt på 2 ark bakplåtspapper. Låt stelna, gärna i rumstemperatur. Det kan ta tid beroende på hur varmt det är i rummet.
9. Ta ut tårtorna när garneringschokladen stelnat. Lossa tårtorna försiktigt från bakplåtspapperet med hjälp av stekspadar. Ta gärna någon till hjälp när de ska lyftas över till tårtfaten.
10. Hyvla garneringschokladen med osthyvel till stora flak eller lockar och garnera tårtorna efter hand. Ställ dem kallt fram till serveringen.

Kommentarer
Postat av: Beyond fabulous!

Men åhhhh så gott! Och nej det finns inget godare än choklad på fastande mage =)



Kramisar

2010-10-07 @ 09:22:59
URL: http://annlundquist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0